neděle 23. prosince 2012

Vítejte u nás v hotelu

Z plakátů se na kolem jdoucí směje žena ve zvláštním skafandru a ptá se: Již jste navštívili náš neuvěřitelný hi-tech hotel ve vesmíru? Ne, ještě je to jen sen.

Autorem snového kosmického hotelu je španělský architekt Xavier Claramunt společně se svým třicetičlenným kolektivem. S Claramuntovým týmem spolupracují i nejmenovaní inženýři z Floridy, kteří jsou prý odborníky v aeronautice. Je tedy jasné, že se zatím jedná o velice futurologickou studii nesoucí název Galaktický mnohopokojový hotel - Galactic Suit.
Kolektiv z Barcelony není jediným, který pracuje na hotelu nacházejícím se v kosmu, ale jejich projekt je dobře vypracovaný a promyšlený ze všech hledisek.
Hotel bude vlastně takový hrozen ne z oválných kuliček, ale podlouhlých válcovitých kapslí dlouhých 7 metrů a širokých 4metry. Každá bude mít velké okno, které se bude otevírat a zavírat jako clona analogového fotoaparátu.
Některé z kapslí budou delší či širší, podle toho čím budou - jestli bar, restaurace, recepce… Do vesmíru by je podle představ architektů mohl dopravit raketoplán Challenger. Najednou by mohl vzít jen tři a ve vesmíru je spojit dohromady s centrálním jádrem, na které půjde pověsit velké množství těchto kapslí. Projekt počítá i s tím, že zavěšovat je bude manipulátor - robotická ruka umístěný na raketoplánu.
Existuje model tohoto hotelu, ale jestli se někdy najde investor, to je ve hvězdách. Kosmická turistika je v začátcích - ovšem futurologové jí prorokují budoucnost, možná tedy třeba už za deset let vás žena ve skafandru bude zvát k pobytu v Galactic Suit. Do dalšího krásného místa nad Zemí. A co bude následovat potom? Hotely na Měsíci, Marsu… Proč? K čemu to?




Žádné komentáře:

Okomentovat