neděle 16. března 2014

Riddick potřetí... a snad naposledy



Trilogie režiséra Davida Twohy Černo černá tma 2000, Kronika temna 2004, Riddick 2013 – má gradaci jako mnoho jiných filmových seriálů. Tím myslím od skvělého prvního filmu, dobrého druhého až po třetí, který ani neměl být natočen.
První díl hýřil dobrými nápady měl gradující logický děj a pointu. Riddick – Vin Diesel byla postava, jakou by mohl takový vesmířan Furian – trestanec být. Pragmatický, ale ne bestie.
Druhý díl měl opět mrštný děj, myšlenku a logiku. Byl laděný sice víc do mystična a fantasy, ale postava Riddicka to ustála.
Na třetí díl jsem se velmi těšila neb první je můj kultovní film a i druhý mohu vidět znovu a znovu. Těšila jsem se marně. Film vypadal jakoby režisér znovu použil pytlíky z již uvařených čajů v prvním a druhém dílu. Chyběl šmrnc, děj, pointa o to víc tam bylo nechutných scén, všelijaké vytahování vnitřností z fujtajbláků, echtovní krvavé rány, rozsekávání nepřátel, kteří jsou jen banda nechutných tupých sprosťáků okořeněných podivnou ordinérní lesbou v podání jinak skvělé herečky.
Snad jediným plusem, co bych mohla filmu přiznat, je postava vesmírného psa – jak jinak psem si u mě lze mnohé vylepšit, ale zase ne tolik, abych byla z filmu nadšená. Škoda, přeškoda, že Twohy zahodil tak jedinečnou šanci na skvělou trilogii.

Žádné komentáře:

Okomentovat