středa 2. ledna 2013

Fantastická cesta



Kurzweil je německy zábava, kratochvíle a nositel tohoto jména skutečně vše ve svém životě dělá tak lehce, jakoby to byla jen zábava a dokonce neotřelou formou umí o své práci i psát a přednášet.
Jako mladý student Ray Kurzweil popsal své zájmy následovně: "práce v oblasti umělé inteligence s cílem naučit počítač rozpoznávat abstraktní obrazy - způsobilosti, která dominuje v lidském myšlení."

Fakta
Fantastická cesta Raye Kurzweila začala 12.února 1948. V roce1970 ukončil vzdělání, kde jinde než na Massachusetts Institute of Technology - obor Computer Science a literatura.
Zabývá se různými oblastmi umělé inteligence, virtuální realitou, počítačovým uměním, OCR čili - optical character recognition, hudební syntézou, technologií čtení, rozpoznáváním hlasu i peněžními investicemi.
Od roku 1982 do dneška mu 12 universit udělilo čestné doktoráty a vypsání všech cen, které dostal za vědu a i literaturu, by na této stránce zabralo hodně místa.
Je autorem mnoha článků a knih například: The Age of Intelligent Machines, 1990
The Age of Spiritual Machines, When Computers Exceed Human Intelligence, 1999
Fantastic Voyage: Live Long Enough to Live Forever, 2004
The Singularity is Near, When Humans Transcend Biology, 2005
Je i podnikatelem v roce 1974 zakládá Kurzweil Computer Products. V 1982 založil Kurzweil Applied Intelligence a Kurzweil Music Systems - tuto firmu v roce1990 prodal Young Chang Akki.
V 1995 založil Kurzweil Technologies… a od tohoto roku každý rok zakládá nějakou společnost, takže pro další fakta je nejlépe se podívat na jeho webové stránky.

Nač sáhne, snad vše ten člověk umí…
Jako student prvního ročníku MITu za několik měsíců napsal program, který generoval hudební díla dodržující všechna pravidla kompozice. Kolegové ho přihlásili do tehdy populárního pořadu I’ve Got a Secret, kde několik minut hrál na klavír. Hra nikoho nenadchla a moderátor Stive Allen se otráveně zeptal v čem je to jeho tajemství. Ray udělal pauzu a pak pronesl: "Postavil jsem počítač, který tuto muziku složil." Bylo to koncem šedesátých let a kdo mu tehdy prorokoval slávu, ten se nespletl.
Od roku 1974 se zabýval vytvořením systému rozpoznávání tištěného textu, nezávislého na typu použitého písma. V roce 1975 jen tak mimochodem, jako vedlejší produkt této práce, vytvořil jako první na světě flatbet scaner na základě CCD senzoru a založil jím nový směr v počítačovém průmyslu.
V roce 1976 jeho firma Kurzweil Computer Products s podporou Národní federace nevidomých USA dala do prodeje jako první na světě čtecí automat pro nevidomé - "Kurzweil Reading Machine". Prvním, kdo si tuto čtečku koupil byl hudebník Stevie Wonder. Nezmiňuji zde tohoto slavného hudebníka jen z důvodu, že je slavný, a že si koupil Kurzweilův přístroj, ale protože určitou část cesty šli společně. Stevie do této doby totiž už mnohokrát hovořil o nutnosti vytvoření elektronického hudebního syntezátoru řízeného počítačem, který by imitoval tradiční akustické nástroje. Ne, že by syntezátory neexistovaly, ale byly analogové. Kurzwail se, jak už víme, zase zabýval i muzikou, ono jeho otec byl totiž pianista a dirigent, takže tento jeho zájem není nijak nelogický. Setkání těchto dvou dopadlo tak, že v roce 1982 vznikl Kurzweil Music Systems, kde Stevie byl hudebním konzultantem.
A už roce 1984 si Wonder mohl zahrát na Kurzweil 250 - digitální sampler-syntezátor, samozřejmě první na světě (vidíte, co je na účtu tohoto člověka prvenství) - jednalo se vlastně o speciální počítač.
Na začátku osmdesátých let jako jeden z prvních předpověděl podobu současného Internetu. Od roku 1990 píše knihy o inteligentních strojích a o svých technologických vizích… i v jeho světě nechybí nanoroboti.
Dost z historie, čím se génius zabývá dnes? Nesmrtelností. Jasně, že ne chrousta, čili eufemisticky řečeno ničím. Opravdu ho seriózně zajímá, jak by se člověk mohl dožít aspoň 250 let. Dlouhověkost až nesmrtelnost lze podle něj dosáhnout nanotechnologiemi a genovým inženýrstvím. Podle něj se tak stane společným úsilím biologů a inženýrů kolem roku 2030. Aby se toho dne dožil, Kutzweil denně polyká na 250tabletek s vitamíny a různými látkami třeba čistícími cévy, trávicí trakt apod. Nesmějte se, géniové mají právo na pošetilosti, jenže nesmíme zapomínat, že on už byl tolikrát první i jeho předpovědi vycházejí, takže možná se spíš on může smát nám.

Žádné komentáře:

Okomentovat