úterý 22. ledna 2013

Obyčejný nano svět



V souvislosti s nanotechnologiemi člověka bezděky napadne úryvek básně Jiřího Wolkera "Stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě." A tato věta je namístě. Ne, ještě skutečně nečekejte ony téměř bájné nanoroboty a různé komplikované nanopřístroje, operujících například v našich tělech. Musí nám stačit, co už reálně existuje a i to může vyvolat úžas a údiv, kdeže se už nanotechnologie používají.

Profesor Zhong Lin Wang z Georgia Institute of Technology, se v roce 2006 pochlubil světu, že vytvořil prototyp nanogenerátoru, který skutečně vyrábí energii, kterou získává například z proudu vody či vzduchu. Jeho princip vysvětluje profesor Wang následovně: "Naše těla jsou schopná přeměňovat chemickou energii glukózy na mechanickou energii svalů. Tyto nanogenerátory zase přeměňují mechanickou energii na elektrickou, pro to aby uváděly do chodu medicínské přístrojky v těle člověka, či senzory a kapesní elektroniku."
A jak konkrétněji dochází k této přeměně energii? Začněme od začátku. Pomocí standartního procesu odpaření a následného vysrážení par (vapor-liquid-solid) na podložce ze safíru, dopředu pokryté nanočásticemi zlata - fungujícími zde jako katalyzátor, profesor Wang s kolegy dokázal "vypěstovat" na malém prostoru "trávník" z vertikálně stojících nanovodičů z oxidu zinku, které jsou piezoelektrické a i polovodiči. Vrstvička oxidu zinku pokryla také povrch safírové podložky, vytvořilo se tak elektrické spojení mezi všemi nanovodiči. V současnosti mají tvar sloupku o rozměrech od 200 do 500 nanometrů délky a průměr od 20 do 40 nanometrů, jenže takovéto vodiče bude, podle profesora, možno zmenšit i na velikost pouhých několika mikronů.
Nanogenerátory budou, zjednodušeně řečeno, vyrábět elektřinu podle toho, jak vlivem vnější mechanické energie budou ohýbány a potom uvolňovány sloupky nanovodičů.
Profesor Wang na svém nanopřístroji musí ještě dlouho pracovat a opravdu pracuje, ale například Samsung již několik využívá nanotechnologie ve svých domácích spotřebičích jako desinfekci - konkrétně se jedná o Silver Nano - tato univerzální technologie využívá nanočástice stříbra, které jsou silné antiseptikum. Z těchto důvodů Silver Nano najdeme ve vysavačích, klimatizaci, ledničkách a pračkách.
Nanotechnologie použité v elektronice i v domácích spotřebičích se už tak nějak předpokládají, ale v kosmetice? V ní našly uplatnění molekuly uhlíku C60 - fullereny a to přímo v krému C-60 Face Cream od firmy Zelens. Ukázalo se, že tyto molekuly nemusí být jen nebezpečné pro zdraví ryb a lidí, ale zároveň jsou i silnými antioxydanty a právě tuto vlastnost využívá firma ve svém krému. Vzhledem k tomu, že je k dostání pouze na objednávku z webových stránek firmy a jeho cena je 250 dolarů, nikde se neobjevují reakce uživatelek. Další kosmetickou firmou, která se chlubí, že vytváří léčebné kosmetické přípravky na bázi nanotechnologií a to už od roku 1999 je Leorex. O svých výzkumech nijak blíže nehovoří, pouze o nanoformuli, která pro vyhlazování vrásek na obličeji vytvoří dvourozměrnou mřížku z nanočástic, která vyhlazuje, zpevňuje a chrání kůži.
Možná ještě neočekávanější oblastí pro nanotechnologie je potravinářství. NutraLease vyrábí tuk s 30nanometrovými kapslemi umožňujícími dopravit nutrienty (živiny) obsažené v něm k jednotlivým buňkám tkáně. Stejnou technologii, ale v rostlinném oleji Canola Active používá firma Shemen Industries. Zjistilo se, že u lidí používajících tento olej, se snížila hladina cholesterolu v krvi o 14%.

Žádné komentáře:

Okomentovat