pondělí 7. ledna 2013

Nespí, nejí, hlídají

Technika a elektrotechnika - lépe řečeno stroje a přístroje - za nás poslední dobou vykonávají stále více práce, od výroby aut až třeba po takovou činnost jako je hlídaní našeho zdraví a životů.

O škodlivosti hluku již bylo napsáno mnoho slov, ale pokud si každý z nás nemůže sám změřit jeho hladinu, tak napsaná varování jsou vlastně zbytečná. Naštěstí v současnosti si již můžete pořídit svůj osobní přístroj, který bude hlídat, abyste nepřišli kvůli nadměrnému rámusu o svůj sluch.
Tento přístroj vytvořili vědci z nekomerční organizace Hollins Communications Research Institute (HCRI), která se zabývá výzkumem sluchu a řeči od roku 1972.
Přístroj je malá krabička, která se pohodlně vejde do ruky a tvůrci ji pojmenovali - jak jinak než Ear3. Okolní lomoz analyzuje pomocí vestavěného mikrofonu. Ear3 měří nejenom hluk z ulice nebo třeba stavby, koncertu, ale pokud k mikrofonu přiložíte sluchátko například z MP3 přehrávače - změří i jeho bezpečnost - čili jestli vám poslech huby z něj neničí sluch.
Pokud se nacházíte v tak hlasitém prostředí a nebo váš přehrávač vám do uší pouští víc decibelů, než by měl - Ear3 vydá výstražný signál.
Zakladatel HCRI profesor Ronald Webster varuje před nedostatečnou hygienou sluchu - člověk podle jeho slov může ztratit možnost slyšet až v polovině frekvenčního rozsahu, který jsme schopni vnímat a to ještě dříve než se objeví úplná hluchota. Potencionálně nebezpečnou hranicí pro zdravý sluch je prý hluk nad 85 decibelů, což se jiným odborníkům zdá velmi nízká hranice. Rozsoudí je pouze nějaké simulace a pokusy, které dokáží přesně tuto hranici už nebezpečných decibelů určit.
Další elektronikou zachraňující tentokrát ne sluch, ale přímo životy dětí je například hlasový požární senzor - KidSmart Vocal Smoke Detector. Podle výzkumu, prý je dokázáno, že spící děti nereagují na normální signál sirény, tak rychle jako na hlas svých rodičů a ročně tak zbytečně zahyne při požáru desetitisíce dětí. Brent Routman se tedy rozhodl vytvořit takový alarm, který by děti na požár upozornil hlasem mámy nebo táty. Společně s Larrym Stultsem vyvinul a nechal si patentovat technologii hlasového požárního alarmu. Po letech se tohoto nápadu ujali Matthew Ferris a Bruce Black z University of Georgia a společně s autory hlásiče založili firmu Safe Escape. V roce 2003 už jejich výrobek dostal cenu na výstavě Consumer Electronics Show v Las Vegas, jako nejlepší inovace ve své kategorii.

Spánek dětí střeží požární alarm a miminka hlídají zase chůvy. Ta asi nejméně náročná a přitom dokonalá se jmenuje Nanny . Nikdy nezavře oči a dává na človíčka pozor po celé dny a noci - je to nutné, aby se předešlo náhlému selhání dechu, dušení či jeho dávení a tím pádem jeho úmrtí. Její výkonnost je tak úžasná, protože je to samozřejmě senzor - snímací deska a vyhodnocovací přístroj. Deska - senzor se vloží pod matraci postýlky - je to vysoce citlivé zařízení, které rozezná změny těžiště dítěte způsobené dýcháním a i frekvenci dechu. Signály ze senzoru jdou do vyhodnocovacího přístroje, který se může umístit na postýlku nebo do vedlejší místnosti. Pokud dítě nedýchá déle než 20s, nebo jeho průměrné dýchání klesne pod 8 nádechů za minutu přístroj okamžitě zvukově vyhlásí poplach. Chůva je napájena dvěma tužkovými bateriemi.a tento přístroj vyvinula a vyrábí česká firma Jablotron. V zářijovém čísle ji britský časopis BABY & toddler gear udělil zlatou medaili jako nejlepšímu přístroji hlídajícímu dech dítěte.

Žádné komentáře:

Okomentovat