pondělí 18. února 2013

Ach ta energie! část čtvrtá

Na moře…
Existuje celá řada dnes už i realizovaných nápadů, jak "použít" pro výrobu elektřiny moře - konkrétně se jedná o využití energie přílivu a odlivu, mořských proudů a hlavně vln. Zatím žádný z těchto způsobů výroby elektřiny se nerozšířil.Ono to pořád nějak není možné, každá z přílivových nebo vlnových elektráren má své chyby a nejsou to jen technické důvody, proč se nedají více využívat. Doposud všechna tato zařízení vyrábějící elektřinu jsou na hladině nebo u břehů a mohou tak bránit plavbě lodí, zároveň jsou velmi zranitelná při vysokém vlnobití a bouřích. Náklady na výrobu elektřiny jsou velmi vysoké, z těch samých důvodů jako u větrných elektráren - výroba a stavba zařízení je drahá. Rovněž estetické hledisko není zanedbatelné. Koho by bavilo dívat se třeba na romantický mořský zaliv plný elektrárniček - zrovna tak nejsou žádnou ozdobou horské krajiny větrné elektrárny… na druhou stranu, elektrická energie je potřeba a nemůžeme si dovolit zanedbat jakoukoliv možnost jejího získání a moře nám poskytuje několik obnovitelných zdrojů.

- příliv a odliv
Příčinu přílivu a odlivu popsal už Kelvin a dokonce pro různá pobřeží na celém světě vypočítal jaká je tam výška mořského přílivu v určitý denní čas a ještě si dal práci a vše vypočítal pro všechna ročních období. Takže energetici mají přesné tabulky a vědí, kde a kdy je příliv dostatečný a mohla by se tam postavit elektrárna.
Využití přílivu jako energetického zdroje je ale celkem obtížné, protože tlak přílivové vody není většinou dostatečný a také rozšíření přílivových elektráren brání fakt, že maximální výšky příliv dosahuje o půlnoci, kdy je spotřeba energii minimální.
První moderní přílivová elektrárna byla vybudována ve Francii v roce1966 v ústí řeky Rance.
V roce 1968 byla postavena další přílivová elektrárna v tehdejším SSSR na pobřeží Barentského moře v Kisloj gube, která byla v roce 1990 zakonzervována z důvodu nedostatku financí a nedávno byla obnovena a inovována - byla opatřena unikátními turbínami, které jsou instalovány jen zde a nikde jinde na světě a jejich jedinečnost spočívá v tom, že pracují nejen při přílivu, ale co je tou jejich velkou zvláštností a plusem - mohou pracovat i při odlivu. Tato experimentální elektrárna získala zlatou medaili na EXPO 2005 v Japonsku.
Nevelké přílivové elektrárny jsou ještě v Kanadě a Číně.

pokračování zítra

Žádné komentáře:

Okomentovat