sobota 9. února 2013

Ať návštěvy vejraj!


Chcete se návštěvám u vás doma pochlubit? No prosím, proč ne. Máte možnost. Poradím vám jak.

Návštěvy většinou nevodíte do pracovny, do ložnice, ale spíš si s nimi dáte kafíčko a i při této příležitosti se můžete pochlubit hi-tech maličkostmi. Například samotný stolek - ať už jídelní nebo kávový - může být interaktivní a stačí k tomu obyčejné různobarevné LED diody. Barevně blikající stůl vytvořili minulý rok Lenore M. Edman a Windell H. Oskay ze skupiny Evil Mad Scientist - Laboratories Interactive a nazvali ho - jak jinak - Interactive LED Dining Table a později ještě vytvořili Interactive LED coffee table.
Tajemství interakce je prosté. Pod skleněnou deskou stolu jsou desítky různobarevných LED diod nebo jen bílých a dále opět desítky aktivních i pasivních optických čidel - vše je vzájemně propojeno. Jakmile se dotknete desky rukou nebo na ni položíte skleničku, tak čidla zaznamenají pohyb a dají signál patřičným LED diodám, aby se rozzářily a jiné třeba naopak pohasly. Pokud na desce necháte předmět jen ležet, diody zůstávají svítit, blikají, pouze pokud by se předmět neustále pohyboval. Vypadá to velmi jednoduše, jen se nesmí zapomenout, že vše funguje i díky analogovému počítači, řídícímu precizně propojenou síť čidel a LED diod.
Celý systém stolku je energeticky nenáročný potřebuje prý méně jak 35 wattů. Výhoda je, že pokud by vás světelné efekty obtěžovaly, tak ho prostě vypnete a zapnete jen když by přišla návštěva. Ovšem také může zůstat neustále zapojený a stát se lampičkou.
A co je na stolcích nejsenzačnějšího? Můžete si je koupit a cena je 2800 dolarů a dodací lhůta šest neděl, ale i si je udělat úplně sami. Stačí stáhnout si návod. z www.Evilmadscientist.com, nakoupit potřebné elektronické součástky, najít starý stůl a za nějaký den či týden práce, můžete mít v jídelně nebo obýváku barevně komunikující nábytek.

Pokud si chcete vypít kávu venku a interaktivní stolky vás nelákají, budete moci hosty udivit třeba svítícími slunečnicemi. Jedná se o venkovní ekologická svítidla vytvořená designéry Emi Fujitou a Shane Kohatsu. Technologie, kterou tvůrci použili opět není až tak nová a originální - jedná se o normální fotočlánky. Ve dne se akumuluje energie, která se v noci vyzáří. Někomu mohou spíše připomínat talíře na stoncích, ale slunečnice jsou jistě poetičtější a jako první napadnou určitě více lidí. Zatím v prodeji nejsou, ale venkovních svítidel využívajících sluneční energie už je v prodeji dostatek. Slunečnicové lampy jsou ovšem velmi elegantní a výtvarným zpracováním originální - však také dostaly cenu ICFF 2007 v New Yorku. Sedět za svitu slunečnic, je velmi romantické.

Žádné komentáře:

Okomentovat