pátek 22. února 2013

Ach ta energie! část osmá

Zdroj energie si nosím s sebou

Mobilní telefon, notebook, fotoaparát… i hodinky vše je a baterky a když dojdou? Nemáte nic, nezavoláte si, nevidíte kolik je hodin. Mít tak u sebe věčný zdroj energie - my ho máme! Krev a pot. Představte si mobilní telefon nebo hodinky, které odněkud vysunou bodec napíchnou vaši cévu a začnou se přiživovat z vašeho krevního oběhu. Také by jistě bylo zajímavé přikládat notebook na orosené čelo… ne, takto by to asi nefungovalo.

Bude se vám možná zdát neuvěřitelné, ale vědci na Rensselaer Polytechnic Institute skutečně pracují na baterce - "upírce". Má se jednat o velmi tenkou a ohebnou baterii -"Flexible Energy Storage Devices Based on Nanocomposite Paper" , která ke svému "sycení" může krom jiného využít i krev a pot člověka - předpokládá se, že takovéto baterie budou napájet přístroje uvnitř těla člověka - například kardiostimulátor, ale jejich využití by mohlo prý být i jako zdroj energie pro mobilní telefony a jiné gadgety, jen v těchto případech by elektrolyt měl být, řekněme poněkud konvenčnější než krev.
Papírová baterie může pracovat při teplotách od 70 °C do 150 °C jako baterie i jako vysokokapacitní kondenzátor (zařízení pro skladování elektrické energie, které má odlišné elektrické vlastnosti od baterií).
90% této černé papírové baterky je skutečně z celulózy a černá je, protože uvnitř papíru jsou uhlíkové nanotrubičky. Slouží zde jako elektrody, které dovolují materiálu vést elektrický proud. Samotný papír prototypu je i elektrolytem - je napuštěn iontovou kapalinou. Výroba baterii se provádí tiskem a pokud se do natištěných baterií nedodá elektrolyt, je možné ho nahradit právě i tělními tekutinami, které v sobě mají elektrolytické látky.
Doufejme, že nenastane čas, kdy za využívání kapesních přenosných přístrojů budeme skutečně platit svojí krví a potem, ale pro životně nutné přístroje, které pacient nosí v těle či na těle, to bude velmi dobrá varianta zdroje energie.

poikračování zítra

Žádné komentáře:

Okomentovat