úterý 5. února 2013

Kupte si svého policistu!


Ne, nevyzývám k něčemu nečestnému, onen strážce pořádku a zákona, je totiž robot.

Prvním umělým strážcem byl asi měděný obr Talós - postava z řecké mytologie. Podle jedné legendy byl stvořen na objednávku boha Dia božským kovářem Héfaistem. Zeus si přál dokonalého oddaného a neúplatného strážce a ochránce pro svoji milenku Európu, kterou si ubytoval na Krétě. A Talós jako dokonalý stroj se snažil… dokud jej kouzelnice Médeia neposlala do šrotu. To je hodně starý mýtus, máme novější a to různé Robocopy z filmů.
V dnešní době není zapotřebí Héfaista ani filmových triků a kostýmů, stačí reální vědci a technici a umělého strážce můžete mít taky.
Jeden takový robo - policista nastupuje službu už začátkem prosince v nákupním centru Aqua City, které je - určitě byste uhodli - v Japonsku v Tokiu.. Jmenuje se Reborg-Q a jeho tvůrci jsou z Sohgo Security Services (ALSOK). Jedná se vylepšený model jejich předchozího Guardrobo D1. V roce 2007 by robo-strážci měli pracovat na deseti místech po celém Japonsku.
Jméno Reborg znamená - "Remote Cyborg" - dálkově řízený kyborg a ono "Q" - to značí kvalitu - Quality, rychlost - Quick - ve smyslu operační rychlosti, ne že by to byl sprinter - on se pohybuje maximálně 30cm/s a do třetice Q je komunikace - Q&A - Communication.
Nový strážný se byl na pracovišti představit již 27.11. a pochlubil se, co vše dovede. Je toho celkem dost, i když mohlo by to být ještě lepší, ale nechtějme po "plecháčovi" zatím zázraky.
Svých 90 kilo nenosí na nohou, ale pohybuje se po čtyřech kolečkách skrytých pod černou sukní. Měří 130 cm a jeho základna má rozměr obdélníku 65 x 70cm.
Robot jako policista obchůzkář projíždí svůj rajón a kontroluje, co se kde děje - díky autonomnímu režimu a funkci kontrola výtahu si umí i přivolat zdviž a odjet s ní do požadovaného patra. Samostatně si každou hodinu a půl chodí dobíjet své lithio-ionové akumulátorové baterie. Reborg -Q může být také přímo řízen z PC joistickem.
Přítomnost lidí, unikající vodu, požár pozná diky senzorům.
Na hlavě a na hrudi má umístěné celkem čtyři videokamery, které neustále zaznamenávají, co se kolem něj děje - pokud se setká s něčím zvláštním, podivným, vybočujícím, tak okamžitě kontaktuje velín a začne do hlavního počítače vysílat video i se zvukem a to v reálném čase. Vše s děje na bezdrátové úrovni (norma IEEE 802.11b/g) - což by ani jinak, vzhledem k jeho mobilitě, nebylo možné. V řídícím centru sedí lidští strážníci. Na nich je jestli přijdou zasáhnout nebo pro něj podezřelou záležitost vyhodnotí jen jako něco žertovného a pro bezpečnost lidí a firmy nepodstatného. Robopolicista sám s pachatelem nic nezmůže, nemá ve své výbavě žádné zbraně, paralyzéry či dýmovnice. Co opravdu umí zvládnout sám, je uhasit požár - v "rukou" má trysky jimiž může nastříkat hasící prostředek, ze zásobníku v sobě, přímo na oheň.
Robot je vybaven i možností interaktivní komunikace s lidmi - například na hrudi má monitor a na něm si návštěvník obchodního centra může najít, kde prodávají co potřebuje nebo pokud se ztratí dítě, tak zde je vystavena jeho fotografie. Rovněž má syntezátor řeči a hlasově podává informace o čase, počasí, ale také obtěžuje kolemjdoucí reklamními slogany.

Reborg -Q může být i vrátným v pravém rameni má zabudované bezkontaktní zařízení pro snímání identifikačních karet FeliCa (SONY) - čili může kontrolovat příchozí a odchozí zaměstnance a nebo návštěvníky kulturních akcí jako robo-biletář. Vstupenky mohou být označeny RFID čipy i je dokáže, díky vestavěnému scaneru, přečíst.

Žádné komentáře:

Okomentovat