středa 28. listopadu 2012

Bezcitný doktor a jeho ubohý pacient.

Každý jsme nahraditelný, mnoho lidí se o tom přesvědčilo na vlastní kůži. Takže nahraditelní jsou i doktoři a zdravotní personál. Zatím mohou být klidní, ale doba, kdy třeba i je plně vystřídá robot, může nastat…
Roboti "doktoři" jsou dokonale technicky i softwarově vypracovaná zařízení většinou podobná průmyslovým robotům - také mají řídící centrum, manipulační ramena a zabírají celou místnost. S jejich pomocí lékaři operují, či provádějí vyšetření pacientů. Mediálně nejslavnější jsou chirurgičtí roboti kteří mohou operovat srdce - "da Vinci" od Intuitive Surgical (byl první na světě, nyní jich jsou stovky) nebo ZEUS od Computer Motion (oba USA), či nejmladší z této trojice - polský RobIn Heart, který své konkurenty v některých parametrech i předčí - například v automatické výměně nástrojů při operaci, u dalších robotů tuto činnost provádí sálové sestry. Asi největší využití jako pomocníci lékařů najdou roboneurochirurgové - při operacích mozku je nutná velká přesnost, pevná ruka, dobré oči, neúnavnost, toto vše splňuje neuroArm od MD Robotics (Kanada).
Zatím nemůžeme očekávat větší rozšíření těchto medicínských robotů, důvodem je jejich opravdu vysoká cena, nejednoduchá obsluha a navíc tato zařízení se pořád vyvíjí.

O takovéto doktory - přístroje samozřejmě projevila zájem i armáda - Pentagon zadal, prostřednictvím své vědecké agentury DARPA, úkol vyrobit kompaktního plně automatického robota schopného pracovat jak pod palbou tak třeba v nepřístupném pralese nebo poušti. Zakázku vyhrála firma SRI International s přístrojem Trauma Pod. Tohoto robo válečného doktora hodlají ve spolupráci s dalšími firmami a universitami vyvinout a dát plně do používání US Army do deseti let. Tento "chirurg" bude ukrytý v obrněném voze. Raněné vojáky do něj bude přivážet automatické transportní obrněné lehátko. Vojáka přímo v mundůru vloží na operační stůl. Zde bude proskenován - tak se přesně zjistí kde je zraněn, na tom místě přístroj rozřízne uniformu, vyndá například náboj, zašije ránu a takto ošetřeného vojáka z tohoto mobilního operačního sálu přístroj vysadí na střechu vozu a odsud si jej převezme helikoptéra. Nemrazí vás? Zatím SRI dostala od Pentagonu na realizaci první fáze projektu částku 12 mil dolarů, vývoj musí být do dvou let zakončen přístrojem, jehož pomocí chirurg sešije na pokusném praseti dvě cévy.

Oblastí, kam pronikají roboti, je i stomatologie. V budoucnu možná místo dentisty s vrtačkou navštívíte zubaře za kterého bude vrtat, plombovat, dělat implantáty a i trhat stroj. Již existující automatický zubař od Tactile Technologies (Izrael) je k pacientům prý o mnoho šetrnější než ten lidský - je rychlejší a lacinější. Zatím se testování přístroje provádělo na zvířatech, ale nějaké proběhlo i na lidech a další testy už budou od července t.r. probíhat na klinikách v Evropě i USA pouze na lidských pacientech. Robodentista je celý systém - Implant Location Systém - od programů až po specielní zařízení, které má pacient připevněné na čelisti. Toto zařízení je například schopné pomocí velmi tenkých jehliček, které zabodne do dásně, zmapovat kořen zubu a informaci poslat do počítače. Tak vytvoří dokonalý model čelisti a lékař může přesně určit místo operačního zásahu. Za zmínku stojí i to, že aktivovaný systém automaticky navádí vrták. Tento robot by měl být oproti předchozím chirurgům rozšířenější, protože jeho plánovaná cena je 1000 dolarů.

Jak vše dopadne? Budou nakonec doktoři nahrazeni stroji a ti skuteční se stanou buďto výzkumníky pracujícími na zlepšení robotů nebo na zdokonalování léčiv, či budou takovým hlídacím personálem u samostatně pracujících "šéfů" - robotů? Nebo se roboti lékaři dokonce stanou tak dokonalými a levnými přístroji, že je bude vlastnit každá domácnost a doktoři prostřednictvím těchto přístrojů budou léčit a operovat třeba přes Internet? A co zdravotní personál? Japonské firmy se řadu let zabývají tvorbou robotů společníků a ošetřovatelů. Přímo zdravotní sestrou (nebo sekretářkou) by měla být robotka Saya stvořená v Kobayashi Lab. na Tokijské universitě. Základní ošetření nemocných a třeba vodit nebo nosit nemohoucí pacienty, to roboti mohou zvládnout tak do pěti let, ale jejich cena bude zatím mnohem vyšší, než když se zaměstná člověk, takže hromadné propouštění lidí nehrozí. Jenže chce pacient, aby ho léčil a ošetřoval neosobní stroj? Nebude protestovat a vývoj medicínských robotů tím zastaví? Kdo ví.

http://www.sri.com/newsroom/video/trauma-pod-conceptual-video-and-surge

2 komentáře:

  1. Hezká úvaha :) tady v Česku by možná dost lékařů nikdo od robota nerozlišil...studený nelidský přístup má hodně z nich vrozeno :))

    OdpovědětVymazat
  2. jj a ještě i určitou přezíravost a skoro opovržení pacošem. Jak říkám, chci žít k doktorům nechodím:)

    OdpovědětVymazat