pátek 30. listopadu 2012

Inteligentní architektura

Města lidstvo staví tisíce let, ale až dnes ho může jedinec tím, že v něm žije na chvíli, ale okamžitě, změnit. Tuto proměnu umožňují nové inteligentní prvky v architektuře - interaktivní chodníky, podlahové krytiny, fasády a osvětlení. Nejedná se o pouhé futuristické vize, ale o realitu.

V 90. letech se poprvé objevily velice jednoduché interaktivní fasády - jejich variabilita byla založena pouze na zhasínání a rozsvěcení světel v jednotlivých místnostech. Tato světla byla řízena počítačem a vytvářela v noci na domech různě obrazce a později i hry.
Nejznámější je experiment studentů z holandské Technische Unversiteit Delft z roku 1995. Z devadesáti šesti metrové budovy elektrotechniky vytvořili monstrózní monitor, na kterém se on-line hrál Tetris. Studenti snímali fasádu domu - čili hru - z ulice, a tak si přes Internet mohl zahrát kdokoli a odkudkoli. Pohybující se jednotlivé hrací kostky byly tvořeny počítačem opět pomocí řízeného zhasínání a rozsvěcování světel v místnostech.
Hrátky se světly v pokojích, které měly jen velmi krátkodobý vliv na změnu vizáže domu a tím i města, vystřídala světla umístěná přímo na fasádě, což umožňuje změnit dům na monitor dlouhodoběji. V roce 2000 - 2001 se budova ING Bank stala takovým dočasným displejem, který zobrazoval fotografie a krátké animace, díky barevnému nasvícení okenních výklenků, které bylo, jak jinak, řízeno počítačem.

V současnosti se začínají uplatňovat "monitory" trvale zabudované do staveb, některé jsou už přímo neoddělitelnou součástí fasády. Ukázkou, za kterou nemusíme daleko cestovat, je budova muzea současného umění - Kunsthaus v rakouském Grazu. Jedná se o designérský projekt BIX, realizovaný v roce 2003. Fasáda je složena z kombinace různých panelů z akrylového skla. "Monitor" vytvořený z těchto panelů je vlnitý a jsou na něm pravidelně vytvářeny oči, takže budova se tímto, a zároveň svým larválním tvarem střechy, podobá spíše než domu příšeře z bájí.
V panelech je rozmístěno 930 koleček o průměru 40 cm, jedná se o fluorescenční lampy, které jsou napojené na počítač a tvoří jednotlivé body monitoru velikého 20x40 metrů. Lampy jsou 40 vatové a pomocí regulace jejich jasu se na monitoru zobrazují obrázky malého rozlišení anebo animace s frekvencí 18 záběrů za sekundu.
Budova i přes svoji nepopíratelnou architektonickou krásu a hitech fasádu působí mezi historickými domy dojmem vetřelce.

Změnit interaktivními prvky šedé městské aglomerace v zajímavé čtvrti chce designérská firma Electroland z Los Angeles. Právě její projekty chtějí do okamžité, i když chvilkové, změny vzhledu budov a tím i města zakomponovat zde žijícího a pohybujícího se člověka.
Jejich prvním projektem z roku 2001 byl R-G-B. Jak už název napovídá, jedná se o červená, zelená a modrá okna nasvícená matnými světelnými zdroji. Okna jsou v řadě u střechy v jednopatrové budově Southern California Institute of Architecture v Los Angeles. Celý vtip tohoto projektu spočívá v tom, že osvětlení oken je ovládané mobilními telefony, kterými lidé volají do institutu. Po zavolání následuje například blýsknutí a pohasínaní všech oken najednou a nebo se pruh 81 oken změní na běžící pas barevných světel. Efekty se řídí podle toho, jaké číslo je voláno, takže volající z dálky může vidět, že jeho signál byl přijat a tomu komu volal na stole vyzvání telefon. Za toto veselé zpestření 180 metrů dlouhé budovy dostal Electroland v roce 2004 ocenění od Society for Environmental Graphic Design (SEGD). Přes toto ocenění nevím, jestli je tento projekt tím nejlepším, ke každodenní hře světel se nikde nevyjadřují zaměstnanci institutu. Efekty nejsou vidět nejen zvenčí budovy, ale samozřejmě i zevnitř a být v barevné muzice celý den …
Další realizací jsou pěší lávky na mezinárodním letišti ve městě Fort Lauderdale. Podlahy těchto lávek tvoří hitech krytina - monitor ze světelných diod (LED), vybavený senzorovým povrchem. Chůze po letištní lávce bude tedy díky této krytině, která cítí dotyk, pro mnohé lidi fascinujícím zážitkem, protože jejich kroky budou doprovázet s nimi běžící světla rozmanitých tvarů. Světla na podlaze zaznamenají i setkání se lidí - v tomto případě se na podlaze objeví blýsknutí různoběžných světel. Toto je rozhodně výborný nápad, jak narušit monotónnost letišť.
Druhý projekt Elektrolandu se jmenuje 11th & Flower, jedná se o přeměnu známého domu v L.A. Tentokrát bude na aktivní přítomnost člověka reagovat dům i chodník před vchodem. Chůzi člověka zde nebudou provázet různé světelné tvary, ale každému chodci budou přiřazeny buďto zářivé křížky nebo velké čtverce či kolečka. Chodník je opět tvořen světelnými diodami a senzory citlivými na tlak. Obrazce budou jen červené.
Světelná hra při chůzi lidí je okamžitě přenášena na fasádu domu, která se, jako v předchozích případech, stala trvalým monitorem pomocí skleněných panelů a světel.
Analogickou instalaci různých barevných světelných hříček designéři navrhli umístiti i dovnitř budovy. Zde by chtěli rozmístit projektory, které by na podlahu i stěny promítaly nějaké živé obrázky a chodby by pokryli zeleným kobercem ze světelných diod, který by neustále měnil svůj vzor.

Všechny tyto projekty jsou velice zajímavé, jak po technické stránce, tak i po té výtvarné a urbanistické. Prozáří monobloky a dlouhé chodby. Jen jak se říká, dobrého po málu, pokud by takovýchto interaktivních domů bylo ve městě mnoho asi by už nevyvolávaly úsměvy a zájem, ale lidé by možná žádali hygieniky o zásah proti rušivým světelným efektům.
Nebo naopak města budoucnosti budou jen z takovýchto domů? Jsme svědky převratného vynálezu vedoucího k absolutně jinému pojetí architektury? Města a jejich jednotlivé ulice budou vytvářeny jednolitým pásem jednoho domu, co ulice to jen dva domy - napravo a nalevo. Tyto pásy by byly z panelů a jeden jako druhý, ale přesto každá ulice bude jiná, tvořená ne ze dvou bloků, ale desítkami nejrůznějších domů s barevnými a složitými fasádami, které ovšem budou virtuální, protože pravá fasáda bude monitor ovládaný počítačem. A lidé by měnili vzhledy domů podle své nálady nebo spíše by vzhled byl koordinován z nějakého architektonického centra?







http://electroland.net/

Žádné komentáře:

Okomentovat