úterý 6. listopadu 2012

Podvodníci

Vědci hledají nové zdroje, které nás budou zásobovat energii a nové možnosti využití těch, co již známe - Slunce, vítr, vlny, oceán, magma… biomasa - její pyrolýza … jsou i pitoresknější zdroje elektrické energie, jenže občas jsou spíše inspirací pro černou komedii.
Neuvěřitelný podvod se stal v roce 2001 v Rusku. Tehdejší ředitel Volgogradského instututu materiálů,akademik Valerian Sobolev přišel s návrhem vytvoření generátorů pro získání energie z písku. Bláznovství? Kolegové se dobře bavili, ale Sobolev nadšeně hovořil o svém zařízení, které nazval "punčoška" a prolašoval, že takovou elektrárničku bude moci mít každý doma.
Mluvil o svém vynálezu a mluvil a měl úspěch. Za rok na koupi nových zařízení vyrábějících elektřinu podnikatelé z Kanady investovali168 miliónů dolarů. Za nějakou neděli zjitili, že vše je jen šalba a klam - akademik už několik let nebyl akademik, jeho firma neexistuje a "punčošky" rovněž ne. Pouze asi akademikova punčocha, kam vše šlo.
Soboleva od uzavření kontraktu na milióny už nikdy nikdo neviděl - on se svým týmem vymyslel vícero takovýchto "vědeckých " senzací i nových zdrojů energie. I takové věci se stávají.
Jan Neruda k tomuto už hodně dávno napsal -Kdo nic nezná, musí všemu věřit… A litovat ty co naletěli? Ne! Za blbost se platí.

Žádné komentáře:

Okomentovat