úterý 20. listopadu 2012

Šlechtic elektrotechnického ducha

Sir Clive Marles Sinclair
Narodil se 30. července 1940 v Surrey u Richmondu v Anglii.
Jako desetiletý ukončil základní školní docházku na Box Grove a začal studovat na střední škole. V roce 1957 opouští St George's College ve Weybridge a o rok později se stává editorem odborného nakladatelství Bernards Publishers. V pozdějších letech si doplňuje své vzdělání na King's College v Cambridge. Už tento jeho vývoj napovídá něco o jeho inteligenčních schopnostech a opravdu, Sinclair má velmi vysoké IQ, takže v roce 1959 vstupuje do Mensy.
Techniku má Sinclair "v krvi" jeho dědeček i otec byli inženýři, takže i on si zvolil pokračovat v tradici. Zkonstruoval řadu elektrotechnických přístrojů a založil několik firem (např. Sinclair Radionics, Sinclair Research Ltd., Cambridge Computers… ), které se zabývaly, a některé ještě zabývají, projektováním a také aplikováním nových technologií do výroby zboží masové potřeby. Sinclair měl a ještě má své technické sny a za těmi vždy jde - ovšem, jak připomíná řada článků o jeho osobě, nikdy se nesnažil na svých vynálezech vydělat, vždy chtěl, aby byly přístupné co nejvíce lidem, a také se nikdy nesnažil být slavný. Přesto je slavný i vydělal peníze. V roce 1981 jeho práci ocenila anglická královna udělením titulu Sir.

Slavný tvůrce snad ještě slavnějšího mikropočítače ZX Spectrum skutečně svoji genialitu nepromarnil. Celý život je doslova posedlý vytvářením různých přístrojů - ať už jsou to například reproduktory, zesilovače, televize, rádia, kalkulačky, počítače… Hlavně se snaží o jejich miniaturizaci a uvedení do spotřebitelského života.
Pokud tedy chceme něco vědět o jeho osobě, musíme znát aspoň některé z jeho děl, protože ta jsou jeho život: V roce 1963 vytvořil své první maličké rádio - bylo jen o něco větší než krabička zápalek a jmenovalo se Slimline o rok později dal na trh ještě menší rádio Micro-6, které se mohlo nosit jako náramkové hodinky a bylo nejmenší na světě a v roce 1967 vyrobil ještě menší rádio Sinclair Micromatic. Zatím nejmenší rádio, které vytvořil je Z1 Micro AM Radio z roku 1999. Přístroj si posluchač nasadí přímo za ucho
Od roku 1963 ho pronásledovala myšlenka vytvořit miniaturní televizi. Toto jeho přání se mu technicky nezdálo až tak nemožné, jediným velkým problém pro něj byla miniaturní obrazovka. Display z tekutých krystalů byl vynalezen až v roce 1970. Sinclair si poradil miniaturizovanou verzí normální TV obrazovky a v roce 1966 vytváří svoji první kapesní TV s rádiem - Microvision Sinclair Radionics. V letech 1976 -78 jeho firma vyrábí další mikrotelevizi - Microvision TV1A /B/C/D. Miniaturní obrazovku pro Sinclaira vyvinul AEG Telefunken v Německu. Prodávala se za $400. Poslední mini televizi zkonstruoval v roce 1984 jako TV80, ale známou spíše pod jménem Flat Screen TV (FTV).
Od roku 1972 mohli i studenti používat kapesní kalkulačku Sinclair Executive, která byla první na světě a tehdy stála £79.95. V roce 1977 dala jeho firma Sinclair Instruments na trh Wristwatch Calculator za £19.95. Byla to praktická náramková kalkulačka, ale byla jeho poslední.
Nesmíme zapomenout ani a rok 1975 ten znamenal pro Sinclaira tvorbu Black Watch - což byly digitální hodinky z černého plastu a LED displejem.
Nejvýznamnější je asi jeho mikropočítačová tvorba - ta začala v roce 1977 jeho MK 14 - Microcomputer Kit a pokračovala pak: 1979 - ZX80, 1981 - ZX81.
Roky 1982-88 Sinclair věnoval hlavně svému nejslavnějšímu mikropočítači ZX Spectrum s membránovou gumovou klávesnicí, procesorem Z80A na frekvenci 3,5 Mhz a pamětí RAM 16kB nebo 48kB. Spectrum snad netřeba představovat, díky jeho fan klubům zůstává neustále v podvědomí lidí a to i těch, co ho nemohli zažít. Na Netu najdete řadu emulátorů a her. Emulátor ZX Spectrum byl třeba i na telefonu Nokii Communicator.
Tvorba mikropočítačů pokračovala: 1981-83 - Timex/Sinclair, 1985 - Sinclair QL a v roce 1988 sestrojil dá se říci první PDA - kapesní počítač Z88. Jím uzavřel produkci svých počítačů a už se jim nevěnuje

V roce 1985 začal jeho další tvůrčí zájem - elektrovozítka. Bylo to známé C5 - jednomístná tříkolka s umělohmotnou aerodynamickou karosérií. Ovšem doba nebyla na takovéto vozítko na elektřinu připravená ani spotřebitelsky a ani technologicky, takže Sinclair se svým futuristickým C5 zažil naprostý neúspěch. V posledních letech se věnuje například sestrojením pohonu kolečkového křesla (Wheelchair Drive Unit, rok 2002).

Žádné komentáře:

Okomentovat