úterý 6. listopadu 2012

Výletník

"Pane," stewardka jemně zatřásla spícím mužem, " za chvíli budete přestupovat."
Otevřel oči a chvíli se na ni nechápavě díval, než si uvědomil, že je v spacebusu a na cestě na základnu. "děkuji vám." Usmál se na ni a honem si do kufříku srovnal všechny materiály rozložené kolem sebe.

- - -

Trochu ho vyvedl z míry potlesk, který se ozval, jakmile vystoupil. Byli zde nastoupení piloti všech zde přítomných spacebusů a jádráků, tak důvěrně nazýval rakety s jaderným motorem a stála tam i veškerá obsluha vesmírné stanice. Všichni se na něj usmívali a tleskali.
"To jste jim nařídil?" Vyštěkl místo pozdravu na svého tajemníka, který ho běžel, rovněž tleskaje, přivítat.
"Samozřejmě, že ne, pane, ale vaše přítomnost mezi nimi je tak vzácná a ještě jste nikdy neletěl jádrá... " Zarazil se.
"No jen to řekněte, já se nenaštvu, prostě jádrákem."
"Ano." Rozpačitě přikývl, "ale máte málo času, za čtvrt hodiny odlétáme, honem pojďte za mnou."
Stačil se ještě usmát a zamávat všem těm tleskajícím lidem a nedočkavě běží celkem úzkými chodbami, za chvíli ji uvidí opravdovou, nebude to jen ten model, co má na stole.

- - -

Seděl pohodlně ve svém cestovním boxu. Konečně po letech práce si udělal čas taky si zaletět podívat se na Mars. Dva měsíce tam a dva zpátky. Musel se usmívat když nastupoval a prohlížel si jaderné motory, ochranné štíty pro kabinu posádky. Všechny ty elegantní tvary a všechno je jen jeho výtvor a takhle rychle se cestuje jen díky němu. Ještě tady nestála tahle stanice a on už v hlavě montoval motor a rakety. Upravil si sedátko na lehátko a spokojeně usnul.

- - -


"Tak mladej, vstáváme, vstáváme." Průvodčí zalomcoval hluboce spícím mužem.
Ten se chvíli na něj vyjeveně díval, pak si uvědomil, kde je, a že má vystupovat. "Jé, já jsem tvrdě usnul, děkuju, že jste mě vzbudil." Honem vzal bágl a transparent a vyběhl z vlaku.

"Co to tam měl ten kluk napsaný?" Zeptal se někdo průvodčího.
"Ale bylo na něm něco jako "Protestuji proti jaderným výzkumům."


Tuto krátkou povídku jsem publikovala cca před 12 lety v časopise Red Hot

Žádné komentáře:

Okomentovat