neděle 25. listopadu 2012

Všechno své světlo nosím s sebou

Na cestách se stane, že ztratíte baterku nebo prostě z nějakých důvodů ta co máte přestane svítit. V tomto případě by se velmi hodil vynález Sheily Kennedy z University of Michigan společně s kolegy vymyslela "Přenosné světlo" - Portable Light.

Svítilna je vyrobena z bílo stříbrné, zdravotně nezávadné látky, na kterou je v určitých místech nanesen diselenid india galia - copper indium gallium diselenide (CIGS), který pracuje jako solární fotočlánek.
Solární články založené na základě amorfního křemíku - CIGS, mají sice mnohem menší účinnost než klasické z krystalického, ale jsou ohebné a lehké.
Přenosná svítilna má například podobu velké bílé rozkládací brašny s popruhem.
Brašna se na slunci nabíjí tři hodiny a to jí postačuje na deset hodin svícení v noci. Samozřejmě, že v pravém slova smyslu se nenabíjí brašna, ale přes solární články akumulují energií litio-ionové baterie, podobné těm, co máme v mobilních telefonech. Doba jejich životnosti je prý až tři roky. Za tmy z baterií čerpají energii a svítí světelné diody vysoké jasnosti HB LED.
Světlo se zapíná pomocí vodotěsného přepínače. V každé brašně - svítilně jsou namontovány dvě řady několika HB LED. Na čtení knihy stačí pouze jedna řada. Pokud je zapotřebí větší světelný zdroj, brašnu lze rozložit buďto do formy malého stanu, který osvětluje okolí asi jako menší lucerna či do tvaru koberečku, který osvětluje třeba vchod do stanu.
Autorka projektu Sheila Kennedy dokonce byla v Austrálii, aby zde předváděla prototypy nositelné svítilny Aboriginům. Ti, podle Sheily, byli nadšeni a hned věděli jak "lampičku" používat. Nejtěžší pro ni pak bylo, prototypy jim zas vzít
Nositelnou svítilnu materiálově zajišťuje firma Kennedy & Violich Architecture - ta ji vyráběla i pro projekt Sheily Kennedy, zabývající se problémem - jak by nové technologie mohly jednoduše pomoci hlavně lidem žijícím na území, kde není v současnosti možnost zavést elektřinu. Konkrétně se jednalo o pomoc lidem národa Huichol v Mexiku .
Tento projekt "nositelného světla" stále pokračuje a vyvíjí se. Sheila Kennedy se spolupracovníky navázala kontakt s firmou vyrábějící brašny Timbuk2Bags a výsledkem je moderní brašna Flexible Light and Power -FLAP. Brašny jsou zatím prototypy a opět jsou součástí humanitární pomoci těm obyvatelům rozvojových zemí, kteří nemají zavedenou elektřinu - tyto tento rok míří do Ghany. FLAP brašny - potažmo solární akumulační baterie v nich stačí nejen na osvětlení místnosti, či jako světlo ke čtení, ale i na nabití notebooku.

1 komentář:

  1. Nějaké fotky k tomu a bylo by to dokonale čtivé a zajímavé :) A šílená captcha pro diskutéry, odstraň TO :))

    OdpovědětVymazat