pátek 23. listopadu 2012

Každý člověk si vyrábí legální drogu!

Onou legální drogou jsou endorfiny – mozkem produkované látky – velice podobné opiátům a to i svými účinky – endorfiny kontrolují a vytěsňují "neproduktivní", chronickou bolest, pozměňují stav vědomí tak, že na ni můžete prostě zapomenout, nevnímat ji. Dále vyvolávají eufórii a vnitřní pocity blaženosti až skoro podobné orgasmu. V určitých extrémních situacích je produkuje každý lidský mozek. Své o tom vědí například sportovci nebo tanečníci, hudebníci… Endorfiny mozek vytváří i při mimořádně intenzivních náboženských prožitcích a v transu. Při modlení prý senzitivní jedinci (spíše ženy) dosáhnou i orgasmu. Nejznámějším případem takovéhoto excitovaného stavu při modlení a zároveň často umělecky ztvárňovaným, je “extáze svaté Terezy”. Její sexuální vzrušení je skoro hmatatelně zobrazené v sousoší Gianlorenza Berniniho.
Rodící ženy produkují endorfin, pomáhá jim v určité fázi ulehčit porodní bolesti. I rodící se dítě produkuje tuto látku (podle - Elisabeth Geiselová Tränen nach der Geburt - Slzy po porodu 1997)
Každý člověk si může ve svém mozku vyrobit drogu. Tento fakt je pro nás známý od roku 1972 v tomto roce Dr. Solomon Snyder a Dr. Candace Pert z Johns Hopkins University v USA tuto “drogu” lokalizovali a nazvali ji endogenní morfin – endorfín.
Předcházely tomu jejich experimenty s morfinem na pacientech s nesnesitelnými chronickými bolestmi. Oba dva při experimentech zjistili, že mozkové nervové buňky asimilují morfin tak dokonale, jako by byl lidskému organizmu vlastní. Čili se správně domnívali, že organizmus musí být schopen sám produkovat látku, která má chemickou strukturu a účinky morfinu a tuto látku skutečně brzo po vyslovení hypotézy lokalizovali.
Za několik let vědci z Dukeovy univerzity objevili, že endorfin není jediná jednolitá látka, ale celá řada typů, z nichž každý má jinou biochemickou účinnost a poněkud jiné poslání. Do roku 1996 bylo klasifikováno 20 typů, z nichž nejúčinnější - dynorfin - je až 500x silnější než morfin a 380x silnější než heroin.
Proč tedy vlastně lidé berou na bolesti analgetika a lékaři ordinují opiáty (morfium) u smrtelně nemocných pacientů v poslední fázi jejich života, když silnější látky si umí lidský mozek vyrobit sám? Ono s endorfiny to není tak jednoduché - mají v našem těle nepřátelé - v organizmu působí nejméně 12 druhů různých enzymů, které v rámci metabolického procesu endorfiny napadají a rozkládají a tím je zbavují biologické účinnosti. Rozkladnou činnost enzymů ještě zesiluje zdravotní stav člověka - energetická vyčerpanost organizmu, zaviněná stresy a psychickou zátěží.
Tento poznatek je výsledkem výzkumu Dr. Seymoura Ehrenpreise (emeritní profesor farmacie a molekulární biologie na Chicago Medical School), který začal v roce 1973. Během výzkumů Dr. Ehrenpreis nalezl přírodní látku, která má schopnost působení rozkladných enzymů zbrzdit nebo zredukovat, a tak umožnit endorfinům mnohem lépe plnit jejich bolest tišící schopnosti – tou látkou je základní aminokyselina fenylalaninu.(V současnosti se tato látka vyrábí v USA pod názvem DL-fenylalanin .)

Žádné komentáře:

Okomentovat