úterý 27. listopadu 2012

Prozraď mi, lékovko, co v sobě ukrýváš?

Je zima a zcela logicky se hodně píše o nemocích a lécích. Zatím si nemůžeme užívat dokonalé léčby, která by byla prováděna nanoroboty přímo v našem těle, ale poslušně polykáme nechutné pilulky, zapíjíme je čajem… Někdy se stane, že se člověk splete, v roztržitosti přehlédne etiketu léčiva a spolkne jiné prášky než by měl. To se může přihodit každému, ale jak se takového omylu může vyvarovat nevidomý člověk?

Přitom stačí málo - mluvící lékovka, která vám oznámí, co v sobě skrývá. Na začátku její historie byla právě téměř fatální záměna léku. Přihodila se Randy Allnattovi, který od narození nevidí. Naštěstí přežil a rozhodl se, že musí vymyslet něco, co lidem jednou pro vždy zabrání splést si prášky. Spojil se s farmaceutem Anthony R, Marianem a založili firmu MedivoxRx Technologies. Během pěti let zhotovili a odzkoušeli několik systémů až nakonec zůstali u třech. V roce 2000 je dali vyzkoušet a ohodnotit pacientům a ti jednoznačně rozhodli, že nejlepší je "mluvící" lékovka. Jenže, zatím to bylo složité zařízení, které se nehodilo k širšímu použití.
V dubnu 2004 jejich firmu koupil Wizzard Software, který se krom jiného specializuje i na rozpoznávání a syntézu hlasu, a výzkum najednou dostal ten správný spád. Už v prosinci si první zájemci mohli koupit skutečně mluvící lékovku pod názvem Rex-The Talking Bottle. Je to 10cm vysoký umělohmotný váleček o průměru 5cm. Aby lékovka prozradila, co v sobě skrývá, stačí pouze zmáčknout malý knoflík v její dolní části. Informace do ní lze vkládat dvěma způsoby. Prvním, a asi z hlediska pacienta nejdůležitějším, je ten, že informaci o léčivu do ní zadá lékárník (popřípadě doktor), přímo ze svého počítače. Tato data jsou přístrojem, do kterého je lékovka postavena, okamžitě přeměňována na řeč a ta je nahrávaná do ní. Druhou možností je, že si informace do lékovky namluví pacient. K tomuto potřebuje celý komplet nazvaný Rex Starter Kit. Je to "magnetofon" - speciální zařízení umožňující zvukový záznam do lékovky, mikrofon a tři plastikové lahvičky. Samotný záznam je jednoduchý stiskne se knoflík a do mikrofonu se najednou řekne vše, co si má lékovka pamatovat a říkat. Záznam může být dlouhý 32 sekund a jde vymazat a nahrát znovu.
Doba, po kterou na vás hovoří, čili trvanlivost jejich baterií, je půl roku nebo 300 použití zvukového záznamu, pak si musíte pořídit novou. Její cena je v USA kolem 17 dolarů.

V Jižní Africe existuje zase lékovka, která hlídá zapomnětlivé lidi a pošle jim SMS zprávu, že si nevzali svůj lék. Tvůrcem je doktor David Green. Zařízení se jmenuje SIMpill a funguje všude tam, kde jsou mobilní sítě. Lékovka je vybavena elektronickým čipem, takže po sejmutí víčka je tato informace ihned předána serveru. Zpráva obsahuje identifikační číslo krabičky a tím pádem i pacienta, podle něj počítač ve své databázi zkontroluje jestli byla krabička s patřičnými léky otevřena ve správný čas - pokud ne anebo pokud vůbec nebyla otevřena ve stanovenou hodinu, pošle pacientovi nebo lékaři či rodinnému příslušníkovi na jeho mobil SMS. Pacient se zároveň nemusí starat ani o to, aby nedošlo k vybití baterií - i tato informace mu přijde jako SMS. Podle doktora Greena krabička a její roční provoz vyjde v JAR asi tak na 300 dolarů.

Žádné komentáře:

Okomentovat