neděle 18. listopadu 2012

Zabít stres, ale moderně!

Přídavné jméno japonský se během několika let stalo určitým synonymem pro Hitech přístroje. Dnes se tato země musí velice snažit, aby si svá technologická prvenství udržela. V rámci těchto snah se na zdejším trhu objevují někdy až neuvěřitelné přístroje.

Do této kategorie patří i stresoměr - Cocoro Meter - od firmy Nipro, která se jinak zabývá výrobou medicínského zařízení. Tento přístroj je malá přenosná krabička pomocí které si můžete ověřit, to co asi dopředu cítíte - totiž, že díky stresorům psychickým, společenským, fyzickým jste "na padnutí".
Provedení testu je jednoduché: z přístroje - malé přenosné krabičky se vyjme speciální čip umístěný na umělohmotné destičce, ten si vložíte do úst a navlhčíte jej slinami. Destičku následně speciálním otvorem zasunete do měřiče.
Přístroj se zajímá o amylázu - enzym, který se nachází ve slinách a účastní se procesu trávení.
Při emočním nebo fyzickém napětí se obsah tohoto enzymu zvyšuje a právě toto zvýšení zaznamenává Cocoro Meter. Výsledky ve formě čísel a grafů se ukazují na displeji. Takže svůj stres teď už můžete přímo vyčíslit. Otázkou je, když člověk uvidí svůj stav na monitoru, co s tím bude dělat a jestli vůbec, v tom okamžiku, může něco dělat. Navíc, ve chvíli opravdu silného podnětu narušujícího normální chod organismu si těžko někdo bude měřit úroveň svého stresu. Pokud ano, jeho cena je okolo $165, ale k dostání je zatím pouze na japonském trhu, takže k této ceně ještě připočtěte letenky.

Pokud by někdo chtěl odbourat stres popíjením, ale ledviny mu to nedovolují i v tomto případě japonští vědci mají řešení. V Inami Laboratory v Tokijské universitě vymysleli virtuální nápoj (Straw-like User Interface). Nasáváte ho brčkem a máte pocit, že pijete. Iluze vznikla díky datům, která nasbírali technici tak, že brčkem popíjeli skutečné nápoje různé konzistence a zaznamenávali jaký je přitom tlak na brčko, vibrace, nahrávali zvuk … Při následném použití "picího" přístroje má jeho uživatel skutečně pocit, že pije vybraný nápoj - například třeba hustý džus, ale nic není dokonalé - chybí chuť… popravdě řečeno, vědci tuto hříčku vymysleli jako součást dětské hry.

Další řešení, jak se zbavit stresu je celkem běžné. Posaďte se za exkluzivní stůl Tavelland river vytvořený Oliverem Beckertem, přímo jako protistresové vybavení bytu. Vtip tohoto stolu je v tom, že přes něj teče říčka a tekoucí voda, jak známo, uklidňuje. Podle slov autora jeho stolek ztiší jakýkoliv pokoj. Ovšem technické podrobnosti si nechává pro sebe, zřejmě ho stresuje představa, že by mu jeho nápad někdo okopíroval.





Žádné komentáře:

Okomentovat