středa 14. listopadu 2012

Chytré kolo, které nebude mít cenu krást.



Konec sportovní kariéry vyvolá smutek u fanoušků a někdy velké zoufalství u sportovce samotného… pokud měl jen jako životní náplň závodění. Silniční cyklista Chris Boardman (1992 zlatá medaile z OH Barcelona, 1996 OH Atlanta - bronzová medaile) se sportovního důchodu skutečně obávat nemusí, začal konstruovat kola budoucnosti - a jelikož, co se týče ergonomie jízdních kol, je světově uznávanou kapacitou, jistě jeho dílo bude něco opravdu unikátního.

Projekt Everyday Bike of the Future - vypracoval Chris společně s odborníky z SkySports. A toto kolo skutečně bude jedinečné. Maximálně lehký a ergonomický rám má být vyroben z uhlíkových vláken - čímž bude zajištěna jeho pevnost. U kol nenajdete žádné výplety a ani vyvažovací náboj. Zmizí i řemen, postrach dlouhých sukní a kalhot.
Pohon je vyřešen skrytě. Uvnitř rámu je umístěná hřídel pohánějící zadní kolo. V rámu je i elektromotor - přímo v prostoru u pedálů a baterie napájené jak solárními články, tak i dobíjené normálně doma ze zásuvky. Tato vychytávka vypomůže měně zdatným sportovcům v těžkém kopcovitém terénu.

Jelikož se jedná o kolo budoucnosti v rámu nesmí samozřejmě chybět více funkční palubní počítač s dotykovým monitorem. Cyklista bude mít přesné okamžité informace o tom kolik kilometrů a jakou rychlostí ujel, o trase své cesty, o tlaku v pneumatikách… ale i o svém zdravotním stavu - na monitoru uvidí jakou má tepovou frekvenci, spálené kalorie a samozřejmě díky GPS nikdy nezabloudí. Palubní počítač také bude spojený s centrálním PC … a ještě jednu roli bude tento speciální computer plnit - bude aktivátorem celého kola. Majitel položí prst na monitor - v tu chvíli scaner otisků prstu, ten ověří správnost daktyloskopických dat a až ve chvíli, kdy bude potvrzena, se kolo aktivuje a bude se moci na něm někam jet. Bez aktivace je kolo jen nehybnou jednolitou skulpturou - kola se netočí, do pedálů nelze šlápnout - čili jeho krádeží zloděj jízdní prostředek nezíská ani ho tak nebude moci prodat - tím pádem bude jeho odcizení velmi zbytečný trestný čin.

Chris jako bývalý aktivní závodník, myslí na vše. Galusky budou obsahovat kapsle s tekutinou, která okamžitě zatáhne místo kde dojde k propíchnutí. Galusky se samy za chodu budou "hustit" pomocí mikroskopických kompresorů zabudovaných do pláště
Výška sedla bude regulovaná prostým stisknutím knoflíku. Světla zapuštěná do sedla se budou zapínat automaticky jakmile se zešeří a budou z LED diod

Takové by mělo být kolo budoucnosti. Všechny jeho technické zvláštnosti - samospravující se a hustící gumy, elektromotor v rámu, kolo bez výpletů, rám z uhlíkových vláken již existují, jen nebyly všechny najednou použity v jednom konkrétním jízdním kole. Jediný problém představují solární články - aby mohly napájet baterie, bylo by zapotřebí je rozmístit na velkou plochu, což samozřejmě u kola toho typu není možné. Řešením prý možná bude fotoeletrický materiál na povrchu celého rámu. Jak se vše podaří a jestli uvidíme Everyday Bike of the Future někdy na silnicích, se dozvíme snad brzo. Ovšem plánovaná cena kola opravdu nebude nízká kolem 7000 dolarů.

http://www.behance.net/gallery/Chris-Boardmans-Future-Bike/393631

Žádné komentáře:

Okomentovat