středa 7. listopadu 2012

Sherlock Holmes

Začínám se dívat na seriál Sherlock Holmes. Měla jsem obavy, jaké to bude zasadit takovou postavu do 21. Století. Rovněž jsem si říkala, proč? Proč nevymyslí novou? A pak mi to došlo, proč by vymýšleli. Postava tu je, žije a je tak silná, že volá po novém přístupu. Nakonec, sama se musím přiznat , taky jsem byla očarována Faustem a to tak, že jsem začala psát román na toto téma a můj Faust je zas cyberpunkový a vlastně se tématu dotýká jen okrajově a v narážkách pro znalce. Takže nemůžu, co sama dělám, a vím, proč to dělám , vyčítat jiným autorům. Naopak chápu je a souhlasím.
Angličané mají jeden velký dar – výběr herců na určité role. Daří se jim opravdu skvěle vybrat herce, čili padouši jsou odporní a nesympatičtí, svůdnice svůdné a blbové přiblblí, ale vše je zahráno s vkusem a nelze nic jiného než těm postavám věřit a dobře se bavit. Tak je to i v tomto seriálu a hlavní hrdinové jsou prostě , jak to říct? No prostě úžasní.
Holmes Banedicta Cumberbatcha je zřejmě bratr Doctora Who a Sheldona (TBBT). Geniální , rozverný, sociopat a kluk k tomu. Martin Freeman jako jeho chůva a asistent Dr Watson, rovněž nemá chybu a obě role jsou jimi zahrány uvěřitelně a zábavně.
Kamera a výtvarno seriálu jsou emotivní, moderní, ale navozují atmosféru tajemna Viktoriánské Anglie. Kamera, výtvarná stránka a i střih, vše se vzájemné krásně doplňuje a společně s herci a upravenými příběhy slovutného Sira Doyla, vytváří svižné, vtipné, vkusné a napínavé podívání.

Žádné komentáře:

Okomentovat