pátek 16. listopadu 2012

Popelka by řvala závistí

Boty, botky, křusky, škrpále, botičky. Jen příslušníci ještě dnes existujících tzv. primitivních národů nemají po vyslovení tohoto slova žádné asociace, protože samozřejmě chodí bosky. Nejvíc lidí asi napadnou slova jako tlačící, drahé - to ty co si koupila partnerka, pohodlné.
Bota s vysokým jehlovým podpatkem je ve všech sexuologických učebnicích na světě pokládaná za atribut erotiky a také za fetiš…

Boty zaujaly i výzkumníky a elektrotechniky tak, že stvořili obrannou a dokonce i inteligentní obuv. Ony chytré boty Verb for Shoe vymysleli lidé z MITu. Jako duchovní otec těchto bot a zároveň jejich hlavní tvůrce je uváděn Ronald Demon (samozřejmě absolvent MITu) .
V botách je speciální mikropočítač ThinkShoe, který pracuje pod vlastním operačním systémem Magellan. Tyto boty jsou primárně zaměřeny na elektronicky zajištěné pohodlí v obuvi, čili sami hlídají, aby nositele nic nedřelo a nakračoval měkce. Autoři je opatřili je i programem na tvorbu a výměnu vizitek. Ta probíhá následovně: ThinkShoe bezdrátově komunikuje s PC nebo mobilem na rozhlasovém kmitočtu 2,4Ghz a rychlost přenosu dat je 1,5Mb za sekundu. Takto do mikropočítače v obuvi můžete zadat speciální programy, svoji vizitku s fotografií a nevelkou audio informaci. Venku na procházce se jednotlivé páry bot Verb "poznají" a automaticky si vzájemně vymění vizitky. Doma se můžete na PC podívat na sebrané osobní informace a případně podle nich navázat kontakt. Vypadají jako tenisky a jsou určeny pro muže i ženy.
Ovšem asi i díky vysoké ceně až 1000 dolarů nebyl a není o tyto boty moc zájem. Výrobce, společnost VectraSense je již nemá v nabídce, čili projekt zřejmě zkrachoval.

Pouze pro dámy jsou další hi-tech botičky. Nejedná se o diskriminaci mužů, ale jak už bylo řečeno, boty jsou i sexuálním symbolem a následující obuv bude určena výhradně kněžkám lásky.
Extravagantní boty na vysokých podpatcích či klínu jsou vybaveny GPS přijímačem a nejen jím. V botě je "poplašný připínáček" - vlastně je to skrytý celý mechanismus k odesílání signálu, pokud například dojde k napadení. Po zaregistrování se do projektu Aphrodite majitelka těchto "pracovních" bot může disponovat e-mailem, má přístup na chat, kalendář, blog - kde se probírají třeba problematičtí zákazníci. Rovněž může dostávat audio i video zprávy - ty má možnost sledovat na speciálních monitorech vmontovaných do vysokých klínů svých botiček. Prostřednictvím bot si mohou objednat pokoj, doktora i různé informace.
Technologii automatického přenosu dat o poloze - APRS (Automatic Position Reporting System), která je použitá pro projekt Aphrodite vyvinula americká armáda, konkrétněji U.S. Naval Academy Satelltie Lab. Projekt ochrany sexuálních pracovnic se bude týkat USA a Jižní Afriky.
Tento poněkud pitoreskní příklad je demonstrací možností využití satelitních systému GPS, samozřejmě signál není možné přijímat všude, ale tyto systémy se neustále zdokonalují - a to jak satelity a jejich vysílání signálu tak i přijímače. Druhá strana této mince je, že za několik let může být sledován úplně každý člověk na planetě Zemi.

I poslední boty Electric Cinderella Shoe jsou pouze pro ženy a jejich funkce je obranná. Jedná se o elegantní elektrický střevíček - ona elektřina samozřejmě neprochází nožkou nositelky, ale paralyzuje násilníka. Aktivace střevíčku probíhá stisknutím knoflíku na přívěsku, který má žena na krku. Žena tedy stiskne přívěsek, jemně kopne nožkou a násilník se zasažen elektrickým výbojem, skácí na zem a z ní si ho pak odveze policie. Boty jsou jako obranné pouze na jedno použití, pak se stanou zcela normální obuví a jdou nosit, dokud třeba nespadnou majitelce z nohou.
S tímto nápadem přišla už v roce 2002 Simona Brusa Pasque společně s Interaction Design Institute a až v roce 2006 se podařilo její nápad zrealizovat.


Jednou si budeme boty prostě tisknout.

Žádné komentáře:

Okomentovat