středa 14. listopadu 2012

Ideál krásy, sex, věda a výsledek?

Ideál - co to je? Zřejmě něco jako trojhlavý pes - prostě vymyšlenost. Sen!
Mladíci si vylepují na dveře svého pokoje pornohvězdy a zpěvačky a prostě jakékoliv krásné ženy, oblečené jen spoře, ale častěji úplně bez oděvu, které to jejich tělo stojí peněz za plastiky, silikon a chemický sajrajty, a které by se dotyčných mladíků v životě nevšimly - pokud by nebyli producenti, režiséři, milionáři…
Povětšinou se nechodí na své hvězdy dívat, stačí jim třeba zajít někam do striptýzového baru - tělo jako tělo, když je krásné. Vysněný ideál jim vydrží celý život, ale mlčí o něm, za manželky si berou většinou úplně jiné ženy.
Děvčata si nad postele vylepují herce, zpěváky a někdy i kulturisty. Své idoly - ideály zbožňují k zešílení. Chodí se na ně dívat do divadel, na koncerty nebo aspoň do kina … no, a když jejich idol je jen malá hvězdička a ony jsou pohledné, tak si jich může všimnout třeba i na jednu noc.
S věkem děvčátka se ideál pomalu mění… nakonec jím je muž, který si je vezme a zabezpečí.
Jenže ideál a to ideál krásy opravdu existuje a vědci pracují na tom, aby dokázali jak vznikl a proč. Proč tedy vznikl, jak a kdo jím je?
Podívejte se na Marylin Monroe, kráska na jejíž fotky snad všichni muži pohlednou se zalíbením, i když už dávno nežije. Útlý pas a velká prsa, to je záruka úspěchu v každodenních pomyslných soutěžích o královnu krásy v očích mužů. Proto i panenka Barbie slaví své mnoholeté vítězství v popularitě mezi panenkami, protože vypadá tak jak vypadá. Toto tvrzení je dnes již vědecky podložené.
A proč matka příroda nakázala, aby se mužům nejvíce líbily ženy s takovouto figurou?
Ono totiž ženy s velkým poprsím a útlým pasem jsou nejplodnější ze všech žen. Není to ve figuře, ale jak jinak než v hormonech, které zřejmě spustí v těle miminka - holčičky růst takovéto žádané siluety. Tyto hormony "plodnosti" jsou jen dva estradiol a progesteron (společné působení progesteronu a estradiolu se podílí na zdárném zachycení oplodněného vajíčka v děloze).
Výzkumy se dokázalo, že ženy s figurou MM mají těchto hormonů mnohem více než jiné ženy a jejich fertilita v plodném období je tím pádem dvakrát až třikrát vyšší.

Jak matka příroda zařídila, aby se tyto plodnější ženy i více líbily? Nezařídila nic, jen během tisíciletí muži zjistili, že s takovými ženami mají více potomků a tuto zkušenost si postupně předávali z otce na syna, až se ze zkušenosti stal sexuální symbol krásy.
Biologové již delší dobu tvrdí, že ideály krásy nevznikly jen tak ze vzduchoprázdna, ale jsou to formy adaptace, ustálený vzor pro správný výběr reprodukčního partnera - je to vlastně ideál plodnosti (to platí i pro ženy vybírající si zase podle vzoru ideálu krásy muže).
Takže panenka Barbie v sobě skrývá biologický podklad - to říká i vedoucí výzkumného týmu, zabývajícího se právě otázkou, jak souvisí ideál krásy s fertilitou, Gražina Jasienská z Jagellonské university v Krakově.
Jasienská, společně s kolegy z USA a Norska ve svých výzkumech korelace mezi figurou žen a jejich plodnosti - čili hladinou hormonů estradiolu a progesteronu v těle (měřeno v plodné dny), jasně dokázala, že tato korelace očividně existuje.
Obsah hormonu estradiolu bylo o 26-37% vyšší u žen s figurou MM než u dalších žen, u progesteronu to bylo jinak - toho měly více všechny ženy s útlým pasem (na velikosti hrudníku v tomto případě nezáleželo).
Dané výsledky neslouží pouze paní doktorce k napsání článků a pobavení čtenářů, ale ještě další výzkum má vyřešit spory týkající se principů sexuálního puzení u člověka. Tento výzkum má dát konečný a přesvědčivý důkaz o tom, že pojem krása se rozvinul až v určitém stupni průběhu evoluce a není získán nějakou zkušeností v určitých historických dobách. A dále má potvrdit, že tyto představy krásy - memy, jsou založeny pouze na způsobilosti k reprodukci. Takže nejdříve byla plodná ženy a až pak se z ní stal symbol krásy. Jestli je to tak, ale musí ještě vědci dokazovat v dalších výzkumech a náročných testech korelace figury a hormonů plodnosti.
Jak vidíte dokázat vědecky ideál krásy, dá práci.
Jenže pokud někdo ještě ve starším věku hledá vysněný ideál - krásnou "nadženu", či urostlého"nadmuže" čili dokonalého "nadčlověka", tak to je blázen a může spíš najít v jezeře Lochness tu bájnou Nesii. Moudří vědí, že sny nejsou pravdou. Jenže v lásce, kdo je moudrý? A tak jak blázni hledáme tu ideální lásku a při tom mnohdy rozdupeme tu, ne ideální, ale opravdovou.

Žádné komentáře:

Okomentovat