středa 7. listopadu 2012

Své planetárium nosím vždy s sebou

Jan Neruda svoji fascinaci vesmírem vyjádřil v básních. V nich se astronomií zabývaly i žáby, které, jak víme, "seděly v kaluži, hleděly vzhůru k nebi a starý jim žabák učený, otvíral tvrdé lebi." Podle básníka žabák hovořící o vesmíru prostě musel být vzdělaný. Myslíte si, že lze hovořit o hvězdách svítících na noční obloze, aniž byste se cokoliv učili?

Ano, je to možné. Dokonce nemusíte znát ani jedno nebeské těleso a přesto klidně můžete uspořádat astronomickou přednášku. Byl totiž vytvořen elektronický přístroj - SkyScout vyprávějící o hvězdách za vás. On nejen povídá, ale sám rozpozná pozorované objekty. Stačí ho pouze zaměřit na jakoukoliv jasnou hvězdu a obdržíte informace o ní, o souhvězdí, ve kterém se nachází a i o celém jejím okolí a tělesech, která tímto souhvězdím během roku procházejí.

Tvůrci svůj SkyScout nazývají "osobním planetáriem" a dá se říci, že nepřehánějí. V jeho paměti jsou uložena data o šesti tisících hvězdách a téměř o dvou tisících dalších objektech nacházejících se ve vesmíru. Poměrně detailní informace jsou uchovávány jak v textové, tak i v zvukové formě. SkyScout je možné použít i jako vyhledávač - vyberete si v databázi vesmírné těleso, které chcete vidět na obloze, následně se podíváte do hledáčku a světelné šipky, které se v něm zobrazí, vám pomohou navést teleskop na správnou stranu a objekt.

Informace o obloze se pravidelně obnovují prostřednictvím počítače (přes USB port) a paměťových karet Secure Digital. Na těchto kartách si zakoupíte i doplňující databázi jako například astronomii pro děti. Aktualizují se nejenom data, ale i programy.

Díky obnově poznatků i o "neregulérních" nebeských tělesech jako jsou třeba družice, či prolétající komety, je toto osobní planetárium vždy přesně informováno o tom, co se nám děje nad hlavou. Majitel přístroje je vždy aktuálně astronomicky "v obraze". Pro tento účel má SkyScout dokonce zabudovanou speciální funkci - informace o tom, co je na obloze k vidění právě v okamžiku používání přístroje.

Princip, kterému vděčí za svoji neomylnost v určování a nalézání nebeských těles je myslím zřejmý - ano jedná se samozřejmě o GPS. Do přístroje je zabudovaný GPS přijímač a dále snímače nalézající azimut a úhel, pod kterým je teleskop nastaven. Tento inteligentní "nebeský průzkumník" je dílem firmy Celestron, váží 450gramů, jeho cena je přibližně 400 dolarů. Od Consumer Elektronics Association už obdržel řadu cen např.”Best Of Innovations” pro rok 2006. Cenu si určitě zaslouží, jedná se o zcela výjimečný přístroj, který v sobě spojuje zábavu i výuku a takových moc není.

SkyScout by měl díky GPS pracovat i za denního světla. Ovšem používat ho ve dne, by bylo poněkud podivínské, okolní svět si v tomto případě můžete přiblížit spíše další zajímavostí a to digitálním triedrem. Ano, už i dalekohledy začínají být digitální, zatím se jedná pouze o jeden - Digiviewer, výrobek firmy Sightwave. Pro zvětšení obrazu využívá dnes již známou technologii LCD a méně známou CCD (Charge Coupled Device) - jedná se o světlem aktivovanou jednotku, která slouží jako snímací senzor. 2.5" displej je vyroben metodou TFT-LCD (Thin Film Transistor - Liquid Crystal Display) - což znamená, že je složen z ultratenkých skleněných vrstev a každý jeho pixel má dán jeden tranzistor. U dalekohledu je asi nejdůležitější informací, že optický zoom má 1x - 22x a digitální zoom 22x - 220x. Obraz je opravdu kvalitní díky vestavěnému auto-fokusu.

SkyScout

Žádné komentáře:

Okomentovat