pátek 9. listopadu 2012

NASA v kuchyni

Někdo je posedlý adrenalinovými sporty, jiný rybařením a další hi-tech věcičkami.

Jistý David Mansbery se v roce 1994 přejedl hamburgerů a zatoužil po domácí stravě, jenže on i ostatní členové rodiny byli velmi zaměstnaní lidé, takže jak si zajistit teplé jídlo? Napadlo ho, že prostě musí mít troubu, která půjde ovládat přes Internet a s tímto svým nápadem zašel do Glenn Research Center - toto výzkumné centrum totiž patřilo k jeho významným zákazníkům. David tehdy byl prezidentem firmy dodávající zemní plyn.
Tehdy tam akorát rozvíjeli systém Embedded Web Technology pro dálkové ovládání experimentů ve vesmíru. Tento software umožňoval kosmonautům ovládat z notebooku cokoliv na kosmickém korábu, či orbitální stanici - takže experty NASA napadlo, že tento systém prostě upraví tak, aby byl kompatibilní s Internetem, čímž vyhoví Davidovu přání.
Jak prosté a jednoduché, když Masbery obdržel přístup k této, pro něj vypracované technologii, založil Tonight's Menu Intelligent Ovens - TMIO a vytvořil dvojitou elektrickou troubu Connect Io Intelligent Oven, ovládanou přes Internet, která ovšem je i chladničkou. Jak jinak udržet potraviny v troubě v nezkaženém stavu, když večer je do ní vložíte a pečete až někdy druhý den?
Pečení regulujete přes Internet i mobilem, každou troubu samozřejmě zvlášť a proces vaření můžete v libovolný okamžik kontrolovat, upravovat a i přerušit a začít znovu péci po několika hodinách. Mezitím se pokrm opět může chladit. Tato hi-tech trouba Intelligent Oven stojí 8700 dolarů. Od nápadu až po jeho zrealizování uběhlo dvanáct let a TMIO proinvestovala 10 miliónů dolarů. Možná vás taky napadne, jestli to stálo za to, domácí spotřebiče ovládané přes mobil se už pomalu začínají na trhu objevovat a rozhodně nejsou v této cenové hladině. Ovšem hi-tech snob může říci, že má doma v kuchyni technologii NASA.


http://www.tmio.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat