neděle 18. listopadu 2012

Prostě... no ... o hovnu

Čím je zajímavé zvířátko Ailuropoda melanoleuca neboli po staročesku medvěd bambusový? Jeho trus spasí svět.

Podivná odpověď. Copak exkrement něco může? Ne, bakterie v něm obsažené, ano. Jsou to zvláštní bakterie a “produkuje” je samozřejmě neobyčejné zvířátko – panda velká.
Pět let se zabývali Čínští vědci výzkumem bakterií obsažených v trusu pand velkých. Dnes mohou říci: Nebyla to marná práce. Skupina mikrobiologů pod vedením profesora Fumiaki Taguti objevila v jejich trusu 240 druhů bakterií (v tlustém střevě pomáhají pandě – dle trávicího ústrojí masožravci, rozložit bambusovou stravu, která u ní převládá). Podle bakteriálních schopností štěpit tuky, cukry a bílkoviny, byly dále rozděleny do 40 kategorií. Možná se smějete a v mysli si zauvažujete poněkud neuctivě o trusových vědcích a jejich starostech s tříděním bakterií. Jenže jejich práce měla skutečně smysl, mezi všemi těmito bakteriemi vyčlenili pět druhů, které žijí ještě při 70° Celsia a hlavně - které jsou schopné zbavit svět problémů s odpadky. Jejich účinnost ve zpracování organického odpadu je podivuhodná, nevyrovná se jim žádné chemické rozpouštědlo. Vědci přimíchali tyto zvláštní bakterie do rozpouštědla a to vlili na organický odpad – rostlinné zbytky z výroby jídel. Tohoto odpadového materiálu bylo cca v rozmezí 70kg až 100kg do sedmnácti týdnů z této masy odpadu zůstala tři kila ostatek byl rozrušen na oxid uhličitý.

Malá perlička: Je zajímavé, že tyto bakterie jsou svými vlastnostmi podobné těm, co jsou obsaženy v japonském potravinářském výrobku natto, který se zpracovává fermentací z vařených sojových bobů. Fermentační proces rozkládá sojové složité bílkoviny, proto je natto mnohem snadněji stravitelné než samotné sojové boby. Jeho povrch nevypadá vábně, je slizký a viskózní se sýrovitou strukturou. V asijských zemích se natto přidává rýži, miso polévek a používá se zeleninovými pokrmy. Zde obsažené bakterie jsou také schopné zpracovat těžce stravitelné komponenty jako jsou například pšeničné otruby, které jinak jdou na další zpracování anebo slouží jako krmivo pro zvířata. Co pandě zařídila příroda, člověk si dodává rozumem – natto podle všeho má nejen úkol zasytit, ale pomoci trávicímu ústrojí člověka se zpracováním těžce stravitelné potravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat